Däckbyte – här är datumen och reglerna​

När får man byta till sommardäck? Och mellan vilka datum är det lag på vinterdäck? Här är allt du behöver ha koll på när det gäller däckbyte för din Toyota.

Datum för däckbyte

Det är samma regler för däckbyten i hela landet. Däremot kan övergångsperioderna mellan vinter- och sommarväglag vara olika beroende på om du bor i norr eller söder.

  • 1 oktober Dubbdäck är tillåtna
  • 1 december Vinterdäck krävs vid vinterväglag
  • 31 mars Sista dagen med krav på vinterdäck
  • 15 april Dubbdäck ska normalt inte användas längre

Så säger vinterdäckslagen

Det finns en lag som talar om när vinterdäcken ska på och av. Det viktigaste i den kan kort och gott sammanfattas så här: ”Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag.”

Vad räknas då som vinterväglag?

I vinterdäckslagen definieras vinterväglag som: ”att det finns frost, is, snö, eller snömodd någonstans på vägen”. Även vägrenen räknas in här.
I Transportstyrelsens regler kompletteras det här med att gälla även om det finns risk för vinterväglag. Skulle det råda delade meningar om det hela är det i praktiken polisen som avgör om vinterväglag kan anses råda på en viss plats.

Däcklingo – vinterdäck, friktionsdäck och sommardäck

Vinterdäck, dubbdäck, året-runt-däck och friktionsdäck. Det är lätt att bli bortdribblad av de olika benämningarna på däck. Här reder vi ut vad de faktiskt betyder – och vilka slags däck som är bäst för olika situationer och väderlekar.

Vinterdäck

Som vinterdäck räknas både dubbdäck och dubbfria däck. Ibland kallas dubbfria däck även för friktionsdäck. Om det sker utan fara för trafiksäkerheten kan du köra utan vinterdäck i några speciella situationer, bland annat till och från bilbesiktningen eller om bilen blir bogserad till en verkstad.

Dubbdäck

Det är tillåtet att köra med dubbdäck från 1 oktober till 15 april oavsett väglag. Men dubbdäck är också tillåtna under andra perioder om det råder vinterväglag, eller om man befarar att vinterväglag kan uppstå.
Det är strängare regler för dubbdäck, bland annat för att de sliter mer på vägbanan när vägen inte är snötäckt. Därför blir det allt vanligare med dubbdäcksförbud på vissa zoner. Då spelar det ingen roll vad det är för väglag. Förbudet kan till exempel gälla en enskild gata i en stad eller hela länder i Europa.

Friktionsdäck

Dubbfria vinterdäck kallas ibland friktionsdäck, eller ”året-runt-däck”, eftersom de är tillåtna året runt. Men även om friktionsdäck inte är förbjudna är de inte heller optimala under den varma årstiden. De slits snabbare än vanliga sommardäck och de har sämre vägegenskaper.
Under perioden 1 december till 31 mars måste du använda vinterdäck (friktionsdäck eller dubbdäck) om det råder vinterväglag.

Sommardäck

Mellan den 1 december och 31 mars får du inte köra med sommardäck om det är halt på vägarna, eller finns risk för halka. Enligt reglerna måste du byta till sommardäck senast 15 april - om det inte råder vinterväglag där du ska köra. Om väglaget så kräver är det tillåtet att använda vinterdäck även senare på våren.

Ett bra skäl att ha rätt däck på sommaren

Vinterdäck och dubbdäck är betydligt osäkrare på sommaren. Vid sommarväglag är bromssträckan för vinterdäck 15-20 procent sämre jämfört med sommardäck.

Få koll på mönsterdjup

Det är viktigt att ha ett bra mönsterdjup och dubbutstick men det finns inget ålderskrav för däck. Vid de undersökningar som har gjorts har man inte kunnat se någon tydlig försämring av gamla vinterdäcks friktionsegenskaper.
Vid vinterväglag gäller minst 3 millimeter för lätta fordon och personbilar och minst 5 millimeter för tunga fordon. Vid sommarväglag ska däck ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup.

Glöm inte släpet

Lagkravet för däck är detsamma för släpvagn; 1 december och 31 mars. Men en detalj att ha koll på är att det är din bils typ av vinterhjul som styr vad du behöver ha på släpet. Följande gäller:

  • Om dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag.
  • En bil med odubbade vinterdäck får dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck.

Ett tips är därför att ha dubbdäck på släpvagnen. Då spelar det ingen roll om dragbilen har dubbdäck eller friktionsdäck.

Köpa däck – förstå symboler och märkningar

Om du köper dina däck på nätet är det viktigt att välja däck som är anpassade för nordiskt klimat. De ger i de allra flesta förhållanden ett bättre grepp än däck anpassade för mellaneuropeiska klimat. Håll utkik efter symbolen alptopp/snöflinga som visar att däcket uppfyller den senaste definitionen för godkänt vinterdäck. Mer information om märkningar och krav på vinterdäck hittar du hos Transportstyrelsen.

Läs om Toyota bilförsäkring och se ditt pris